FUNKSJON: 1. MAI – ARBEIDSDAG

I dag, lørdag 1. mai, er det Labor Day i Norge. En offentlig høytid fylt med forskjellige betydninger og følelser, – avhengig av hvor du er fra, – og hvem du er.
Les hvordan en tidligere Norge Post-ansatt fra USA opplevde sin første Labor Day i Norge for noen år tilbake:
I dag, lørdag 1. mai, er det Labor Day i Norge. En offentlig høytid fylt med forskjellige betydninger og følelser, – avhengig av hvor du er fra, – og hvem du er.

Slik opplevde en tidligere Posten-ansatt fra USA sin første Labor Day i Norge for noen år tilbake:
-I fjor på Norges arbeidsdag raket jeg løv hjemme hos stemoren min. Det var ikke en bevisst beslutning. Etter å ha gledet oss av paraden og festlighetene i sentrum av Hamar, ankom vi huset hennes for å finne alle som gjorde hagearbeid. Jeg tok en rake og ble med, og etter noen timer følte jeg meg ganske fornøyd med den store haugen med blader i hagen hennes.

Neste kveld var jeg hjemme hos en venn. Han spurte hvordan jeg tilbrakte Labor Day, og da jeg fortalte ham om den morsomme tiden jeg med en rive og store plastposer, falt haken hans ned på brystet og han ristet på hodet.

“Jobbet du på Labor Day?” spurte han, et snev av tristhet i stemmen.

“Det skal jeg ikke?”

Han la ut et langt sukk. “Nei. Du skal ikke jobbe på Labor Day. “

Av alle syndene en utlending kan begå, hadde jeg ikke forestilt meg denne. Men det er sant: Du skal ikke jobbe på Labor Day i Norge. Det er den ene dagen som er satt av for alle i Norge til å nyte en kollektiv hviledag. Og det blir tatt ganske seriøst av veldig mange nordmenn.

Det sosialistiske Arbeiderpartiet er ansvarlig for opprettelsen av Labor Day. Det ble en norsk nasjonalferie feiret hver 1. mai etter andre verdenskrig, men ideen oppsto i Paris på den internasjonale arbeidskongressen i 1898. Labor Day ble strengt observert i Norge de første tiårene av dens eksistens. På den tiden var arbeidernes liv vanskelig. Å jobbe seks til syv dager i uken, ti timer om dagen, for veldig lite penger var normen. En nasjonal hviledag var virkelig en viktig begivenhet den gang.

I disse dager er hendelsene på Labor Day forskjellige fra by til by. Vanligvis er det fagforeningsdemonstrasjoner, og både lokale og nasjonale politikere holder taler på forskjellige samlinger. Parader med marsjerende band er også vanlige. I Hamar trekker menn tarpene av hobbybilene sine og polerer veteranbiler og tar dem med på en langsom prosesjon rundt i byen, blåser i hornene og vinker.

Alle nordmenn overholder imidlertid ikke dagen. Verftarbeid er en form for stille protest for enkeltpersoner, som stemoren min, hvis politiske tilknytning ligger andre steder enn til Arbeiderpartiet.

Norges økonomi har gjennomgått store endringer siden andre verdenskrig. Arbeidsdagen og uken er kortere, og rikdommen til enkeltpersoner og selskaper fordeles jevnere. Som en konsekvens har støtten til Labor Day blitt mindre. Hvert år blir folkemengdene på demonstrasjonene, paraderne og talene mindre og mindre, et faktum som Arbeiderpartiet har kritisert.

“Vi nordmenn har stor respekt for det sosialister gjorde i de tidlige dager,” sier Berit Broch, en forsynende politiker og medlem av Høyre. “Nå er Norge så velstående at det er få forskjeller mellom sosialister og konservative.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *